2011.433 Annonciaden 001 web

Annonciaden

assistentiewoningen

Opdrachtgever:
Costermans Projecten
Locatie:
Wijnegem
Periode:
2011-2017
Oppervlakte:
17.500 m²


European Architecture Awards 2017, Special Prize Sustainable Mixed-Use Project

Het scholencomplex van de zusters Annonciaden, pal in het centrum van Wijnegem, werd in zijn relatie met de omgeving herbekeken en ontwikkeld tot een gebouwencluster met gemend gebruik. Serviceflats, kantoren, een kinderdagverblijf, handelszaken, dokterspraktijk en een kapper allemaal in een prachtig park.,De nieuwbouw volumes zijn vooral serviceflats die helemaal zijn afgestemd op de noden van vandaag én morgen. Op de gelijkvloers zijn de gemeenschappelijke diensten een lounge ruimte met bar, een keuken, polyvalente ruimte en dokterspraktijk.

2011.433 Annonciaden 002 web

HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR EN KLASSIEKE WAARDEN 
We gaan er van uit dat een nieuwbouw steeds een aanzet, een inspiratiebron moet kunnen zijn voor de toekomstige evolutie van de omgeving, zonder echter het historisch kader te vergeten.  Een weloverwogen ontwerp kan een enorme impuls geven aan een wijk, een dorp, een stad.  Hierbij is het gebruik van de juiste architecturale taal zeer belangrijk. We maken hiervoor gebruik van klassieke waarden, latent aanwezig in ieders geheugen. 

OMGEVING 
Aan de hand van een grondige analyse van de site en de ruime omgeving worden de grote krachtlijnen en aandachtspunten voor het ontwerp bepaald zodat het nieuwe project zich verantwoord kan wortelen in het bestaande verstedelijkt weefsel (genius loci).

MASSA
Bouwvolumes worden diep ingesneden zodat een grote gevelexpressiviteit wordt verkregen. Deze dieptewerking met afgelijnde schaduwvlakken geeft het project tevens een herkenbare menselijke schaal. De insnijdingen in de dakrand refereren naar de verspringende dakranden van de omliggende bebouwing.

2011.433 Annonciaden 003 web

MATERIAAL
Door klassieke materialen zoals natuursteen, baksteen, hout en staal  te verwerken in het exterieur en  het interieur van strakke hedendaagse gebouwen wordt de belevingswaarde opgetrokken.

DETAIL 
Degelijke (klassieke of hedendaagse) architectuur kan niet zonder uitgepuurde detaillering. 

EVOLUTIE
Hedendaagse architectuur mag geen kopie zijn van het verleden maar moet op zoek gaan naar vernieuwende elementen. Zo geven oa. de schuine oplopende dakranden een extra dynamiek en worden de diverse bouwvolumes visueel met elkaar verbonden. En zo zal een kleuraccent of een specifieke verlichting de hedendaagse beeldkwaliteit te versterken. 

2011.433 Annonciaden 004 web

2011.433 Annonciaden 005 web

2011.433 Annonciaden 006 web

2011.433 Annonciaden 007 web

2011.433 Annonciaden 008 web

2011.433 Annonciaden 009 web