2011.452 Astridhof 001 web

Astridhof

luxe appartementen in het bos

Opdrachtgever:
Steen Vastgoed
Locatie:
Kapellen
Periode:
2012-2015
Oppervlakte:
7.200 m²

Wonen in het bos kan hier bijna letterlijk genomen worden. Het gebouw staat in een prachtige bosrijke omgeving te Kapellen op een perceel van circa 2ha groot. Het wordt gekenmerkt door enerzijds zijn diversiteit aan bomen met een monumentale beukendreef en anderzijds een grote open grasvlakte.

De vormgeving en positionering van het gebouw tracht maximaal op deze randvoorwaarden in te spelen en richt zich volledig op de zuidelijk gelegen open ruimte. Drie vloeiende horizontale basislijnen geplaatst aan de noordrand van het terrein vormen de basis van het ontwerp.   Het gebouw nestelt zich als het ware tegen de hoge bomenlijn en vormt een aaneengesloten geheel met een lichte knik die gebaseerd is op de vorm van het terrein. Door de kopse zijde te laten grenzen aan de beukendreef ontstaat er een duidelijke interactie tussen beide met respect voor de historische dreef.

2011.452 Astridhof 002 web

2011.452 Astridhof 003 web

Elke verdieping verspringt ten opzichte van elkaar zodat er enerzijds ruime overdekte terrassen werden gecreëerd en anderzijds voldoende schaduw aan de zuidzijde werd bekomen.  De ruime terrassen verspringen zowel in plan als in snede ten opzichte van elkaar waardoor een optimale bezonning bekomen wordt doch potentiële inkijk wordt vermeden. De slaapvertrekken zijn gelegen aan de boszijde waar het groen voor een akoestische buffer zorgt ten opzichte van de straat. 

Er is een groot onderscheid, tussen de massieve noordgevel en de luchtige, open zuidgevel. Het verschuiven van de verschillende ‘verdiepingsbalken’ ten opzichte van elkaar creëert aan de noordzijde (slaapkamers en inkompartijen) een spel van op elkaar geplaatste massa’s. aan de zuidzijde, gericht naar de open vlakte, is het eerder een spel van lichtkleurige horizontale schijven uit elkaar gehouden door een in en uitspringende donker houten invulling. Een soort millefeuille van baksteen en hout. 

De detaillering en materialisatie accentueert de uitgesproken horizontaliteit van het geheel. Door gebruik te maken van relatief robuuste materialen in licht grijze/zandkleur trachtten we te contrasteren met de groene omgeving met de intentie elkaar te versterken in zijn eigenheid. Het schrijnwerk werd voorzien in hout en de balustrades in glas en staal. Het doortrekken van deze glazen borstweringen, ook op de dakverdieping, versterkt de horizontaliteit en de homogeniteit. 

2011.452 Astridhof 004 web

2011.452 Astridhof 005 web

2011.452 Astridhof 006 web

2011.452 Astridhof 007 web

2011.452 Astridhof 008 web

2011.452 Astridhof 010 web