2009.325 Berckendael 001 web

Berckendael

luxe assisted living met welness

Opdrachtgever:
Cores Development
Locatie:
Brasschaat
Periode:
2009-2013
Oppervlakte:
12.500 m²


Laureaat architectuurwedstrijd Cores Development 2010

De projectsite is gelegen langs de Bredabaan te Brasschaat en wordt gekenmerkt door een residentiële parkachtige sfeer met grote rijpe bomen (eiken, esdoorns, platanen,…) en hoge rododendron massieven. De site,  vroeger beter bekend als de Pannenhoeve, bepaalde sinds decennia mee het beeld en karakter van deze laan.

De vormgeving van Residentie Berckendael is geïnspireerd op het  klassieke archetype van de zwart-witte villas van de Bredabaan. Meer bepaald, met de grote dakschaal, de lage kroonlijst en de hoge nok.  De harmonie met de bestaande bebouwing in de wijk, werd dan ook bekomen door de eenheid van de gebruikte materialen (donkergrijze natuurleien, wit/lichtgrijs gevelmateriaal en glas) en de vormentaal gebaseerd op de omringende bebouwing.

2009.325 Berckendael 002 web

2009.325 Berckendael 003 web

De gekende langwerpige villahoeve werd echter in drie delen dwars doorgesneden, vervolgens uit elkaar geschoven en nadien geknikt volgens de vorm van het terrein, de te bewaren bomen en de ideale oriëntatie, teneinde een optimale belevingswaarde in de parktuin te bekomen.  

Deze omhullende dakschaal van ruwe donkergrijze natuurleien werd aldus radicaal doorgesneden. De vrijgekomen gevels werden uitgevoerd in wit glad prefab beton. Ook de uitsnijdingen voor de ramen en de terrassen zijn wit geaccentueerd  zodat de massieve dakschaal als een onregelmatig geperforeerd vlies boven de witte betonnen sokkel zweeft. De witte kleur van de grote terrasnissen zorgt voor een verhoogde lichtinval in de leefruimten en voor een boeiend lichtspel ‘s avond met de uniforme terrasverlichting.

Om de opzichtige standaarduitvoering van een appartementsgebouw met uitkragende terrassen te vermijden, werd gekozen voor de discretie van inpandige terrassen. Ook de standaardvorm van het zadeldak werd aangepast door de nok over een groot deel af te platten en aan de twee eindstukken op te trekken als een tentzeil naar zijn steunpunten toe. Deze beweging van oplopende danklijnen geeft een extra dynamiek en eenheid aan de residentie.

De duurzaamheid van het project is globaal aangepakt en resulteerde in een laagenergie gebouw met 49 flexibele rolstoeltoegankelijke appartementen die in door hun ruim en flexibel plan aan de huidige en toekomstige noden van de bewoners voldoen. De riante parktuin, de luxueuze wellness en het ruime dienstenpakket dragen verder bij aan het wooncomfort. 

2009.325 Berckendael 004 web

2009.325 Berckendael 005 web

2009.325 Berckendael 006 web