2006.285 Bingolux 004 web

Bingolux

handelsruimte met magazijn

Opdrachtgever:
Bingolux
Locatie:
Aartselaar
Periode:
2006-2007
Oppervlakte:
4.500 m²

Dit gebouw is de hoofdzetel van het bedrijf Bingolux, een Belgische exploitant van bingo- en andere caféspelen, waar men aan administratie, verkoop, dispatching en opslag doet. De goede bereikbaarheid en het belang van de zichtlocatie langsheen de Boomsesteenweg hebben de vestiging van tal van detailhandelszaken in de hand gewerkt en zijn ook de reden waarom  Bingo Lux zich op deze locatie wil vestigen. Het ontwerp voorziet een neutraal volume als rustpunt in de drukke omgeving van de A12. Het donkere gebouw, met een specifieke vormentaal, heeft een schuin dak met afgeronde hoeken en geeft de indruk van een massief volume, niets is echter wat het lijkt. De ervaring van het gebouw verschilt afhankelijk van het tijdstip van de dag en de toenadering.
Dit gebouw leeft!

2006.285 Bingolux 005 web

De allesomvattende architectonische schil is doorbroken door 10 draaiende reclamepanelen van 4m op 6m. Tijdens de dag draaien de panelen met de zon mee. Zo bloeit het gebouw ‘s ochtends als het ware open, verliest zijn massief karakter en begint te leven. Op dat moment wordt de achterliggende glazen gevel zichtbaar en baden de kantoren en ruimtes in en zee van daglicht. De pivoterende panelen dienen dan als zonwering en uithangbord van het bedrijf. Wie van Antwerpen komt ziet enkel een massief zwart volume maar wie dan in zijn spiegel kijkt of van de andere kant komt aangereden ontdekt een openheid en explosie van kleuren. Door zijn detaillering en de afwerking van het volledige gebouw, ook de achtergevel, neemt dit gebouw afstand van de traditionele industriebouw.

Daarnaast dragen de panelen, gesloten, bij tot het inbraakveilig karakter van het gebouw want buiten enkele ramen in inbraakwerende beglazing is het gebouw niet meer toegankelijk en dus volledig afgesloten van de buitenomgeving. De 10 architecturaal geïntegreerde draaipanelen zijn opgebouwd als lichtbak overtrokken met een opgespannen doek. 

2006.285 Bingolux 003 web

Dit uniek lichtgevend reclamepaneel van 40m breed op 6m hoog geeft het gebouw ‘s nachts een spectaculaire gloed. Aangezien het gebouw verhuurd wordt en multifunctioneel moet zijn kan de gebruiker door het vervangen van deze doeken op een eenvoudige manier het uitzicht van zijn gebouw wijzigen. Bingo lux koos hier voor zwarte doeken met de firmanaam uitgesneden in bollen, refererend naar de ballen van het Bingospel. Elke letter heeft een andere kleur die op een opvallende manier weerkaatst op de rugzijde van het naastliggend paneel. Ook in het gebouw vinden we deze cirkelvorm nog geregeld terug, zoals in de verlichting. 

Voor de realisatie van de buitengevels en dakvlak werdt gezocht naar een materiaal dat zowel als dak/gevelmateriaal kon dienen en waarin men de afgeronde vormentaal kon ontwikkelen. Er werd gekozen voor sandwichpanelen omdat deze snel, duurzaam en energetisch efficiënt zijn. Bovendien maakt niet enkel het isolerende karakter van de sandwich panelen dat het gebouw energetisch efficiënt is maar ook de conceptuele opbouw waarbij het de buitenschil als een deken rond het gebouw wordt gewikkeld, draagt hier toe bij.

2006.285 Bingolux 002 web

2006.285 Bingolux 001 web