1050 Boerentoren 002

Boerentoren

herontwikkeling wolkenkrabber

Opdrachtgever:
Baltisse & Straco
Locatie:
Antwerpen
Periode:
2020 wedstrijd
Oppervlakte:
45.750 m²

i.s.m. Patine Architecten

De boerentoren is de eerste wolkenkrabber in Europa en een icoon in Antwerpen.  In de jaren ‘70 werd het gebouw door Stynen verbouwd en uitgebreid, waarbij alle art-deco interieurelementen zijn gesneuveld. Waar het oorspronkelijke project in de jaren ’30 een brede mix aan functies had werd in de jaren ’70 het gebouw volledig omgebouwd naar kantoren.

1050 Boerentoren 001

In ons projectvoorstel wordt terug gegrepen naar een gemengde invulling waarbij de verschillende functies aan elkaar gekoppeld worden door twee gestapelde lobby’s. Deze functies gaan van wonen (in verschillende vormen) tot winkelen, ontspannen, werken en leren, met gradaties van publiek naar privatief. Bij het inpassen en ontsluiten van de functies in het gebouw houden we rekening met het origineel ontwerp. Op die manier kan het gebouw opnieuw zijn oorspronkelijke rol opnemen in de stedelijke context: een publieke plint met luifel, een bijzondere inkompartij, toegankelijke terrassen, … . Een icoon waardig.

1050 Boerentoren 005

Met een aantal weldoordachte ingrepen worden de sterke elementen uit de jaren 30 én uit de jaren ‘70 aangescherpt. De art-deco architectuur wordt geherinterpreteerd in de toren en zijn sokkel zorgvuldig gedetailleerd, rijkelijk maar toegankelijk, aantrekkelijk zonder extravagantie. De zijde van de Eiermarkt wordt wat meer verzelfstandigd in plaats van deze te verweven in de toren. Op deze manier worden het twee eenheden die geschakeld zijn rond een driehoekige lobby: de Toren en de Stynen building, elk met hun eigenheid en invulling.

1050 Boerentoren 003 kopie