2007.300 B&R 001 web

B&R

boekhoudkantoor

Opdrachtgever:
B&R
Locatie:
Brasschaat
Periode:
2007-2010
Oppervlakte:
480 m²

De kantoren van fiduciaire B&R, gehuisvest in een klassieke villa met rieten dak, werden te klein. De oplossing werd gevonden door bij te bouwen op een aanpalend perceel. Twee rijwoningen werden gesloopt en vervangen door een hedendaagse compact kantoorgebouw. Het gebouw diende te passen in het straatbeeld met woonhuizen. 

Er werd gekozen voor een eenvoudig wit gekakt balkvormig volume met plat dak dat met een kwinkslag aansluit op de kroonlijst van de rechter buur. Voor de plaatsbepaling van de raamopeningen in de voor- en zijgevel werd vertrokken vanuit de functionele opdeling van de kantoorruimten. De achtergevel werd volledig open gewerkt naar de tuin toe. 

2007.300 B&R 002 web

Er werd gekozen voor een grote architecturale expressiviteit van de witte buitengevels in contrast met de warm houten binnenruimten. Dit werd gerealiseerd door de raamopeningen, aan de voor en de zijgevel, door te trekken tot gelijk met de voorzijde van de ingemaakte houten wandkasten. Deze schuin uitgewerkte ‘schietgaten’ zorgen voor een subtiel lijn en lichtspel, steeds wisselend volgens de stand van de zon. ‘s Avonds wordt de witte gevel donker en de nissen verlicht van binnen uit, wat het verhaal volledig maakt. 

Ter hoogte van de opengewerkte achtergevel werden de schuiframen naar binnengeschoven om plaats te maken voor houten nissen en terrassen. Ook ‘s avond komt er hierdoor een warme gloed naar buiten gestraald. De beglazing van de hoekramen en borstweringen werd naadloos tegen elkaar plaatst zodat een strak en coherent geheel werd bekomen. Enkele raamopeningen werden voorzien van verticale houten lamellen als discrete afsluiting. Ze zorgen tevens voor de intensivering tussen de koele witte gevel en het warme houten schrijnwerk. 

De kantoorruimten werden binnen afgewerkt met overvloedig gebruik van hout. De ramen werden naadloos verwerkt in de voorzijde van de kastenwanden zodat het lijkt alsof sommige kastdeuren in glas werden uitgevoerd, met zichten op de omgeving. 

2007.300 B&R 003 web

2007.300 B&R 004 web