evenbeeld-bold-deDams-II-13

De Dames

herontwikkeling scholencomplex

Opdrachtgever:
Van Wellen Group
Locatie:
Antwerpen
Periode:
2015-2020
Oppervlakte:
21.000 m²

i.s.m. Patine Architecten

De oude schoolgebouwen van het Instituut ‘Dames van het Christelijk Onderwijs’ aan de Meir, Cellebroedersstraat en Lange Nieuwstraat worden eind 2018 grotendeels afgebroken en vervangen door een 116 appartementen, commerciële ruimten en een woning.

01 evenbeeld-bold-deDams-II-10

© Evenbeeld

VAN BAURSCHEIT  Na een grondige historische analyse van de site en de omgeving werd in nauw overleg met de diensten van Monumenten en Landschappen beslist bepaalde waardevolle historische gebouwen te bewaren, zoals ‘Hotel du Bois’ en de ‘Gaanderijgevel’ – uit 1739 van architect JP van Baurscheit, de ‘Sint Barbara Godshuisjes’ uit de 15de eeuw, de ‘Christina van Zweden zaal’ uit de 17de eeuw en een oude keukenkelder met Delftse tegels. Deze worden grondig gerestaureerd en geïntegreerd in het project met nieuwe bestemmingen.

SPEELPLAATS  De historische bebouwingen, de centrale as gecreëerd door  Van Baurscheit en de centraal tuin vormde de vertrekbasis voor de nieuwbouw.  Het terrein werd vervolgens verdeeld in logische bouwzones. Elke bouwzone kreeg zijn eigen detaillering en expressie, net zoals het vroeger was bij schoolgebouwen rond verschillende speelplaatsen.

02 evenbeeld-bold-deDams-II-14

© Evenbeeld

Inplantingsplan De Dames

evenbeeld-bold-deDams-II-37

© Evenbeeld

evenbeeld-bold-deDams-II-16

© Evenbeeld

COUR D'HONNEUR  Zo ook voor de smalle Cellebroedersstraat, met zijn hoge bebouwing, die vandaag wordt ervaren als een onaangenaam donker straatje. Door de bouwlijn in de middenzone van deze straat naar achter te schuiven wordt de lichtinval en de leefbaarheid van de straat aanzienlijk verbeterd. Tevens geeft deze nieuwe ‘cour d’honneur’ duidelijk de inkom gestalte door zijn groenaanleg en zijn specifieke architectuur met ruime boogvormige toegangshallen die doorzichten geven vanuit de Cellebroedersstraat naar de binnentuin en de historische gevels van het hotel du Bois en het Gaanderijgebouw.

evenbeeld-bold-deDams-II-49

© Evenbeeld

evenbeeld-bold-deDams-II-29

© Evenbeeld

evenbeeld-boldArchitecten-deDames-1

© Evenbeeld

evenbeeld-bold-deDams-II-28

© Evenbeeld