de post web 001

De Post

herontwikkeling postkantoor

Opdrachtgever:
Fico
Locatie:
Antwerpen Groenplaats
Periode:
2015-2020
Oppervlakte:
16.000m²

ism Patine Architecten

Grenzend aan de Groenplaats, tegenover de kathedraal, bevindt zich “Hotel Des Postes”, het vroegere hoofdkantoor van de Posterijen in Antwerpen. Het gebouw dateert van 1878 en is opgetrokken in een klassiek geïnspireerde eclectische stijl, aangevuld met een hoektoren en vleugel in 1912.
Doorheen de jaren zijn de panden sterk verbouwd. Hierdoor was het gebouwencomplex een kluwen van niveauverschillen, mezzanines, trappen en hellingen, zonder een helder schema of structuur. 

de post web 002

Om de gehele site en de erfgoedpanden te herwaarderen werd er resoluut gekozen om het binnengebied te ontpitten door enkele storende volumes weg te breken. Zo kunnen er kwalitatieve buitenruimtes gerealiseerd worden.

De 2 ondergrondse bouwlagen en de 2 eerste bovengrondse bouwlagen worden behouden, waarbij de bovengrondse bestaande lagen ingevuld worden met winkels op het gelijkvloers en kantoorruimtes op de eerste verdieping. Hierbovenop wordt een rijkelijke daktuin aangelegd als een 2e maaiveld voor de appartementen. Via een buitentrap wordt dit verhoogd park voor bewoners ook toegankelijk vanaf de straat. De volumes die grenzen op het dakpark werken het bouwblok af en sluiten aan bij de bestaande volumes van de aangrenzende percelen. De historische gebouwen aan de Groenplaats worden gerenoveerd en herbestemd, op het gelijkvloers wordt er een winkel gehuisvest, de verdiepingen worden omgevormd tot appartementen.

de post web 003

Aan de Lombardenvest wordt er voor de gevel gezocht naar een evenwicht tussen een voldoende massieve uitstraling en voldoende grote etalageramen voor de winkels en voldoende grote ramen voor de appartementen en kantoren.  Er is intens gezocht naar de juiste materialisatie en detaillering. Er werd gekozen om te werken met een lichte beige gevelsteen gecombineerd met groen geglazuurde accenten. Er werd extra aandacht besteed aan de metselwerkpatronen, dorpeldetails en de diepte van de dagkanten. Dit gecombineerd met loggia’s met naar buitenplooiend schrijnwerk krijgt de gevel een speels en uiterst verfijnd effect.

de post web 004