370 Delen Private Bank web 001

Delen Private Bank

uitbreiding kantorencomplex

Opdrachtgever:
Delen Private Bank
Locatie:
Antwerpen
Periode:
2012-2020
Oppervlakte:
15.350 m²

ism. Bontinck Architecture & Engineering

Het project behelst de verbouwing van de hoofdzetel van de Delen Private Bank. Delen beheert vermogens van - hoofdzakelijk - privaat cliënteel. Een erg belangrijk onderdeel van de relatie met het cliënteel zijn de regelmatige besprekingen in de kantoren van de bank. Er wordt dan ook gekozen om op lange termijn te investeren in zowel de hoofdzetel in Antwerpen als in verschillende provinciale zetels.

370 Delen Private Bank web 002

© Evenbeeld

370 Delen Private Bank web inplanting

370 Delen Private Bank web 003

© Evenbeeld

370 Delen Private Bank web 004

© Evenbeeld

SCHAKELING  Het ontwerp voor Antwerpen zoekt in eerste instantie een slimme schakeling van de 10 panden aan de Jan Van Rijswijcklaan 174 t.e.m. 192. Het uitgangspunt bij het ontwerp is de driedeling van de bestaande panden. De eerste travee van de panden, met mooi geportioneerde kamers aan de straatzijde, werd zorgvuldig gerestaureerd. Dat de volgende travee combineert originele en nieuwe trappen en liften. Op verschillende plaatsen brengen dakkoepels daglicht tot diep in het gebouw. In de laatste travee aan de tuinzijde werden de panden met elkaar te verbonden. dit is de travee waar doorheen de jaren reeds verschillende oninteressante verbouwingen werden uitgevoerd. Deze werden verwijderd en vervangen door hedendaagse volumes met grote glasoppervlakken aan de noordzijde.


In het ontwerp is eveneens een grote ondergrondse parkeerplaats voorzien met twee lagen. De parking is toegankelijk vanaf de Jan Van Rijswijcklaan.

ORIGINEEL MODEL  In de architectuur wordt consequent gebruik gemaakt van een materialen palet van witte natuursteen, rode baksteen en glas. De voorgevels aan de Jan Van Rijswijcklaan worden allen gerestaureerd en voorzien van nieuw schrijnwerk naar origineel model (profilering, beslag, glastypes) aangevuld met zonnewering. Het pand nr. 180, als enige niet opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, wordt verhoogd. De ingreep gebruikt de bestaande architectuurtaal en wil de rij 174 – 180 afmaken.

370 Delen Private Bank web 005

© Evenbeeld

370 Delen Private Bank web 006

© Karin Borghouts

TUINPAVILJOEN  Aansluitend op de centrale inkom is een tuinpaviljoen voorzien, dat voornamelijk dienst zal doen als wachtruimte en expositieruimte. Vanuit het paviljoen is een mooi zicht op de tuin en de achtergevels van de spreekkamers.

370 Delen Private Bank web 007

© Evenbeeld

PARKTUIN  Delen hecht een enorm belang aan het groene binnen gebied dat met de jaren tot stand is gekomen. Het wordt uiterst zorgvuldig onderhouden. Bij de verbouwingswerken werd bijkomende oppervlakte onthard en geïntegreerd in de parktuin.

De voortuinen aan de Jan Van Rijswijcklaan (nrs 174 tem 192) werden heraangelegd. Als basis behielden we de 2 mooie bestaande Magnolia’s en de historische smeedijzeren tuinhekken. Nieuwe taxushagen werden toegevoegd om tot een harmonisch geheel te komen.

370 Delen Private Bank web 008

© Karin Borghouts

370 Delen Private Bank web 009

© Karin Borghouts