370 Delen Private Bank web 001

Delen Private Bank

uitbreiding kantorencomplex

Opdrachtgever:
Delen Private Bank
Locatie:
Antwerpen
Periode:
2012-2020
Oppervlakte:
15.350 m²

ism. Bontinck Architecture & Engineering

Door er zijn hoofdzetel te vestigen en de panden in eigendom te houden geeft Delen Private Bank een toekomst aan 10 voorname burgerwoningen op één van de mooiste invalswegen van de stad. Het project bestendigt het straatbeeld van deze uitzonderlijke gevelrij. De invulling als ontvangstruimtes voor het cliënteel is de perfecte match met het origineel ontwerp van de woningen. Bijna dagelijks worden de ruimtes open gesteld voor lezingen, concerten, tentoonstellingen en diners.

Het zorgvuldig samenspel van erfgoed en hedendaagse architectuur voegt een extra (tijds-) dimensie en patine toe aan de gebouwen. De geschiedenis van de plek wordt verteld, de groei van de onderneming wordt getoond alsook de blik op de toekomst.


370 Delen Private Bank web 002

© Evenbeeld

370 Delen Private Bank web inplanting

370 Delen Private Bank web 003

© Evenbeeld

370 Delen Private Bank web 004

© Evenbeeld

SCHAKELING  Het ontwerp zoekt in eerste instantie een slimme schakeling van de 10 panden aan de Jan Van Rijswijcklaan 174 t.e.m. 192. Het uitgangspunt bij het ontwerp is de driedeling van de bestaande burgerwoningen. De eerste travee van de panden, met mooi geportioneerde kamers en hoogwaardige afwerking aan de straatzijde, werd zorgvuldig gerestaureerd. De volgende travee combineert de originele en nieuwe circulatie. In de panden werden verschillende originele elementen bewaard. De mooiste zijn de trap met smeedijzeren sierelementen in nr.186 en de oorspronkelijke lift op nr. 174. Op verschillende plaatsen brengen dakkoepels daglicht tot diep in het gebouw.

In de laatste travee aan de tuinzijde werden de panden met elkaar verbonden. Hier werden de minder waardevolle volumes verwijderd en vervangen door hedendaagse met grote glasoppervlakken. In het ontwerp is eveneens een nieuwe grote ondergrondse parkeerplaats voorzien met twee lagen.

ORIGINEEL MODEL  In de architectuur wordt consequent gebruik gemaakt van een materialenpalet van witte natuursteen, rode baksteen en glas. De voorgevels aan de Jan Van Rijswijcklaan werden allen gerestaureerd en voorzien van nieuw schrijnwerk naar origineel model (profilering, beslag, glastypes) aangevuld met zonnewering. Het pand nr.180, als enige niet opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, werd verhoogd. De ingreep gebruikt de bestaande architectuurtaal en wil de rij 174-180 afmaken.

370 Delen Private Bank web 005

© Evenbeeld

370 Delen Private Bank web 006

© Karin Borghouts

370 Delen Private Bank web 007

© Evenbeeld

PARKTUIN  Aansluitend op de centrale inkom is een tuinpaviljoen voorzien, dat voornamelijk dienst doet als wachtruimte en expositieruimte. Vanuit het paviljoen is een mooi zicht op de tuin en de achtergevels van de spreekkamers.

Delen Private Bank hecht een enorm belang aan het groene binnen gebied dat met de jaren tot stand is gekomen. Het wordt uiterst zorgvuldig onderhouden. Bij de verbouwingswerken werd bijkomende oppervlakte onthard en geïntegreerd in de parktuin naar ontwerp van Jean-Louis Luyckx.

De voortuinen aan de Jan Van Rijswijcklaan werden heraangelegd. Als basis behielden we de 2 mooie bestaande Magnolia’s en de historische smeedijzeren tuinhekken. Nieuwe taxushagen werden toegevoegd om tot een harmonisch geheel te komen.

370 Delen Private Bank web 008

© Karin Borghouts

370 Delen Private Bank web 009

© Karin Borghouts