DSC_0376

Frdrk 34

herontwikkeling priesterwoningen

Opdrachtgever:
Leopold 10
Locatie:
Oud Berchem, Antwerpen
Periode:
2018-2020
Oppervlakte:
1.295 m²

ism. Patine Architecten

Op de site van het Sint Stanislas college werden in 1923 priesterwoningen gebouwd naar ontwerp van architect Jan De Vroey. Het gebouw had een L-vormig grondplan en vier bouwlagen. Op het gelijkvloers werden rijkelijke spreekkamers ingericht, een refter met bijhorende keuken en een portiersloge. Op de verdiepingen bevonden zich de effectieve woningen met telkens een studiekamer en een slaapkamer.

In 2020 werd het pand verbouwd tot een kantoorgebouw. In de voorgevel werd terug gegaan naar de originele sobere lijstgevel uit 1923. Hiervoor werd de storende voorzetgevel uit de jaren ’50 verwijderd. De oorspronkelijke achtergevel in baksteenmestelwerk werd behouden.

202109 Bold kant 01

DSC_0332

De gelijkvloerse verdieping wordt gemeenschappelijk gebruikt en bevat ontvangstruimtes, een refter en keuken met bar. Alle authentieke interieur elementen werden bewaard en gerestaureerd: moulures, lambriseringen, glas in lood, terrazzo-  en mozaïek vloeren.

DSC_0324

De verdiepingen, waar de originele afwerking was verdwenen, werden omgevormd tot ruime kantoorruimtes. Het maatmeubilair geeft de gebruikers mogelijkheden om in verschillende combinaties samen te werken. Ook de LED verlichting is hieraan aangepast: ze geeft een uniforme verlichting over de hele ruimte. Naast de werkplekken zijn er op elke verdieping spreekruimtes en ruimtes om online vergaderingen te volgen. Bij de inrichting bleef de balkenroostering van de vloeren zichtbaar. Ertussen werden vilten akoestische panelen geplaatst. De wanden en vloerbekleding werden in helder wit afgewerkt, de houten invulwanden behielden hun natuurlijke kleur. 

DSC_0377

DSC_0386