283 olifantenverblijf 001 web

Olifantenverblijf

olifanten in Planckendael

Opdrachtgever:
KMDA
Locatie:
Mechelen
Periode:
2009-2012
Oppervlakte:
3.200 m²

ism. Land 9

Na een grondige voorstudie werd een deel van het park van Planckendael bij Mechelen aangeduid voor het ontwikkelen van een nieuw olifantenverblijf. Het park is ingedeeld in continenten. Aangezien de olifanten die hier zullen verblijven Indische olifanten zijn, werd een groot deel van het continent Azië voor dit project gereserveerd. Van bij de start van de opdracht was het duidelijk dat een verwijzing naar Indië en meer bepaald naar het referentieproject, de olifantenstalling van Hampi, in het project moest verwerkt worden. Daarnaast was ook het creëren van een totaalbeeld en een integratie in het bestaande parklandschap een doelstelling.

283 olifantenverblijf 002 web

283 olifantenverblijf 009 web

Voor het ontwerp werkte bold nauw samen met Aldrik Heirman, landschapsarchitect. Bij het ontwerp bleek dat een geïntegreerd ontwerp van landschap en gebouw enkel mogelijk zou zijn als een gemeenschappelijke vormentaal kon gevonden worden. De bestaande natuurlijke, organische vormentaal van het park werd de basis van het ontwerp, zowel van het landschap als van het gebouw. Nieuw glooiende lijnen, die aantakken op bestaande wandelpaden en routes nemen de bezoeker mee, geven hem vergezichten, leiden hem langs watervallen en trainingshekken, tot in de stal, … en weer naar buiten. 

Ook in materialiteit is gezocht naar een geïntegreerde aanpak. Zowel het gebouw als de keerwanden van het buitenperk zijn in beton. Beton dat enerzijds de sterkte heeft om de olifanten te weerstaan en anderzijds de mogelijkheid biedt de organische vormen te maken en de wanden te decoreren met gestileerde Indische motieven. 

283 olifantenverblijf 007 web

283 olifantenverblijf 004 web

283 olifantenverblijf 011 web

283 olifantenverblijf 005 web