201304avredstarl01

Red Star Line

memorial museum

Opdrachtgever:
Stad Antwerpen, AG Vespa
Locatie:
Antwerpen
Periode:
2008-2014
Oppervlakte:
3.100 m²

ism. Beyer Blinder Belle Architects and partners

Het ontwerp voorziet in het bouwen van een memorial, een museale gedenkplaats, op de plek waar begin 20ste eeuw duizenden mensen vertrokken om een nieuw leven te beginnen in Amerika. Het belang van de bestaande gebouwen is groot: het gebouw is het enige nog overblijvende van zijn soort in Europa. Naast de restauratie is ook de link met de Schelde en de kaaien essentieel om het gebouw te laten herleven.

Een slank en transparant uitkijkplatform dat bereikbaar is via een wentelende helling of een lift biedt een uitzicht op de bocht in de Schelde. Aan de andere kant kan uitgekeken worden over Antwerpen. De toren is bekleed met een open stalen weefsel, de kern is uitgevoerd in fijn gedetailleerd zichtbeton. Het geheel is luchtopen, verwijzend naar de wandeling die de passagiers van de Red Star Line maakten van de gebouwen, onder de open constructie op de kaaien door, tot aan het schip.

Om het bestaande gebouw niet te overladen met technische uitrustingen is het minst waardevolle gebouw onderkelderd. De restauratie tracht de toestand van 1929 zo sterk mogelijk te benaderen. Het metselwerk, het schrijnwerk en de kleuren zijn naar de oude toestand gerestaureerd. Hedendaagse ingrepen zijn als dusdanig herkenbaar. 

201602avrijnk05

201602avrijnk07

redstarlineee

201405avrsl01