423 inkom zoo 001 jonas verhulst web

Skywalk Zoo

inkom Zoo Antwerpen

Opdrachtgever:
KMDA
Locatie:
Antwerpen
Periode:
2014-2016
Oppervlakte:
1.500 m²


FEBE Elements Award 2017

Het ontwerp behelst de heraanleg van de gehele inkomzone van de zoo van Antwerpen en beoogt het wegwerken van een aantal probleempunten van de huidige toestand. Het creëren van een inkomplein

De voormalige trechtervormige aanleg van het inkomplein met centrale knieschijf (de kiosk) wordt in ere hersteld. Hiervoor worden de bestaande paardenkastanjes vervangen door eenzelfde maar roodbloemige soort. Het stammenspel vormt een regelmatige ritmische opstelling. Een discrete afsluiting vertrekkende van de wintertuin sluit het niet-betalende deel van het betalend gedeelte af. Deze afsluiting dient tevens als borstwering voor de kiosk. Samen met een groene plint vormt de nieuwe opstelling een fysische barrière die discreet wegebt in de beplantingen. De visuele historische as over de grote gazon wordt deels vervangen door een S-vormige vijver. Beplantingen flankeren de uitgang en volgen het nieuwe terras van het restaurant.

423 inkom zoo 004 web

Het flamingorestaurant is door de jaren heen verschillende malen uitgebreid. Huidig ontwerp wil teruggrijpen naar de originele basis uit 1893. De recenter aangebouwde delen worden terug verwijderd, de verdwenen originele travee met buitenbedieningstoog wordt terug aangebouwd. Zoals ook in de originele configuratie het flamingorestaurant achteraan werd aangebouwd met andere gebouwen, wordt het ook nu aangebouwd met een nieuw bouwvolume. Het nieuwe bouwvolume omvat verschillende functies: de keuken en zelfbediening van het restaurant, de shop, EHBO, ledenadministratie, … . Het nieuwe bouwvolume neemt de landschappelijke vormentaal met S-vormige lijnen over. De luifel is de belangrijkste verschijningsvorm van het volume. De rand van de luifel is voorzien in lichtgekleurd architectonisch beton. De gevelelementen aan de zijde van het inkomplein zijn in witte natuursteen. Het volume onder de luifel buigt af richting zijgevel van het station. Op deze manier wordt het zicht op de stationsgevel hersteld en vormt deze mee de begrenzing van het plein.

423 inkom zoo 005 web

423 inkom zoo 006 jonas verhulst web