Urban mining
hergebruik en circulaire bouwtechnieken in een monument
Voor de oprichting van zijn nieuwe food market, koos WOLF het monumentale Sint-Felixpakhuis in Antwerpen. Respect voor het bestaande erfgoed en het toepassen van circulaire bouwprincipes waren daarom vanzelfsprekend voor zowel bouwheer als architecten.
Waardevolle en herbruikbare materialen en elementen werden zorgvuldig geïnventariseerd, gedemonteerd en opgeslagen, zodat ze ter plaatse of door derden konden hergebruikt worden. Zo dienen de convectoren uit de oude eetzaal nu voor de opwarming van de kleedkamers, werden de verhoogde houten vloeren hergebruikt voor het podium in de achterzaal en de afwerking van de toiletten, en werden o.a. de oorspronkelijke verlichtingsrails en armaturen opnieuw opgehangen.
Nieuwe toevoegingen werden volledig omkeerbaar ontworpen om toekomstige aanpassingen mogelijk te maken. Vloerafwerkingen werden los geplaatst van de bestaande bakstenen draagvloeren, verluchtingskanalen en verlichting werden in opbouw gemonteerd, en technieken in de kelder werden bevestigd in de voegen van het oude metselwerk, zodat demontage of herstel mogelijk blijft zonder schade.
Ook de toegevoegde materialen zijn maximaal circulair: de verhoogde vloeren in de tien keukens bestaan uit tweedehands computervloeren, een aantal decoratieve elementen van interieurarchitect Lionel Jadot zijn gemaakt van gerecupereerde materialen en de togen werden afgewerkt met onderdelen van oude boten.





